livingstoriesmaartje

Een ouderwets stukje ambacht in hartje Rotterdam

Ingeklemd tussen de Blaak en de Witte de Withstraat ligt in hartje Rotterdam Het Houtlokaal. Hier op deze plek is Marisa Klaster dagelijks in de weer in haar eigen werkplaats. Al is die term wellicht wat oneerbiedig voor deze ruimte, waar Marisa ziel en zaligheid legt in haar prachtige houtcreaties. De geboren Enschedese verwezenlijkt sinds 2017 hier haar droom: houten meubels maken. 

Soms moet je er gewoon voor gaan

Dat had nog wel wat voeten in aarde. Marisa had namelijk een mooie baan als art-director. Toch kon ze daar haar ei niet helemaal in kwijt. Ze miste het om creatief bezig te zijn met haar handen. En dan vooral met hout. Toen ze op een goede dag een bedrijfsruimte leeg zag staan, hakte ze binnen een uur de knoop door en besloot ze haar creatieve hart te volgen. Spijt heeft ze nog geen seconde gehad.

Samenwerking in het Houtlokaal

Het is Marisa ten voeten uit. Dat zie je terug in de vorm van haar producten – elegant doch stoer – maar ook in de gewaagde samenwerkingen die ze aangaat met andere Rotterdamse ambachtslieden. “Ik ben druk aan het experimenteren geslagen met Miranda van der Waal, een glasblazer uit Delfshaven. We zetten glazen op een houten voet” vertelt ze. Naast diverse andere samenwerkingen met lokale vakbroeders en -zusters is ook de samenwerking met haar zwager Mark Peters, die ook als zzp’er actief is in Het Houtlokaal en naast meubelmaker ook antiekrestaurateur is, een bijzondere. Beide maken ze gebruik van dezelfde werkplaats en dezelfde zware machines. “Hartstikke handig, want ze vullen elkaar uitstekend aan”, zo verzekert Marisa me.

“Mark is een fantastische meubelmaker. Dat doen we dan ook vaak samen. Het ontwerpen en realiseren van tafelaccessoires doe ik allemaal zelf. Schetsen, modellen maken, kleurproeven, een slimme werkvolgorde bedenken en ook het draaien aan de draaibank. Alles voor een goed eindresultaat.”

Marisa is een vakvrouw. Als liefhebber van ambachten viel mijn oog automatisch op een elegante doch stoere kandelaar. Het product krijgt zijn subtiele elegantie mede dankzij de zilverkleurige Ester & Erik-kandelaar in het midden van het handgemaakte onderbord. Dankzij het hout gaat het product leven en geeft het warmte, terwijl de grote ronde vormen juist weer iets vrouwelijks hebben. De kandelaar is een product met een verhaal en past daarom uitstekend bij Living Stories.

 

Door alleen de kandelaar uit te lichten zou ik Marisa tekort doen. Al haar tafelaccessoires zijn namelijk prachtig. Het is dan ook haar specialisatie. “Ik wil dat mijn producten gebruikt worden. Schalen, borden en kommen in alle soorten en maten. Om te vullen met een salade of pasta. Of chips, net wat je wilt.” Zegt ze lachend. “Daar horen ook glazen voor goede wijn bij natuurlijk. En ook een prachtige kandelaar mag dan niet ontbreken.” 

Toekomstige projecten

Waar Marisa nu nog regelmatig druk is met het maken van grote meubelstukken als een massief eikenhouten kast en eettafels, hoopt ze zich in de toekomst toe te kunnen leggen op het vervaardigen van producten die juist óp die meubels staan. Een pepermolen of één van de prachtige schalen die ze maakt, bijvoorbeeld.

Het hout wat ze daarvoor gebruikt komt vaak uit de eigen stad. “Als bomen vanwege ziekte gekapt moeten worden vraag ik de hovenier van de gemeente of ‘ie wat stukken voor me kan zagen. Erg bijzonder om producten te draaien van hout uit de eigen stad.” Juist daarom zit Marisa hier op haar plek. In hartje Rotterdam, temidden van haar gereedschap en prachtige creaties. De stap die ze in 2017 zette was rigoureus. Maar ze heeft geen enkele reden om spijt te hebben. 

Marisa’s creaties bij jou op tafel?

Hebben de creaties van Marisa indruk op je gemaakt en wil je meer sfeer aan tafel brengen met een prachtige kandelaar van Het Houtlokaal? Kijk dan snel in onze shop want ze zijn nu te koop bij Living Stories.

2 gedachten over “Een ouderwets stukje ambacht in hartje Rotterdam”

Geef een reactie