livingstoriesmaartje

Sûr Atelier Haarlem | bijzonder atelier met nieuwe nederlanders

Sûr Atelier Haarlem is een sociale onderneming waar Nieuwe Nederlanders (vluchtelingen met de Nederlandse status) stijlvolle kleding, woonaccessoires en gordijnen maken. Op zoek naar een atelier die met onze stoffen deze producten zou kunnen maken, ontdekten wij Sûr Atelier Haarlem. In de binnenstad van Haarlem betraden wij het oude pand en keken onze ogen uit. Waar wij alleen een atelier hadden verwacht, zagen wij tevens een winkel en café. Dit was overduidelijk een plek waar wij nieuwsgierig van werden.

Sur atelier naaier

vluchtelingen met een ambacht

Lara Scot, oprichtster van Sûr Atelier Haarlem vertelde ons haar bijzondere verhaal. In 2013 gooide zij het roer om en ging, na de verkoop van haar eigen internationale merk Jippie-ja-jee, aan de slag als taalcoach in het asielzoekerscentrum De Koepel in Haarlem. Daar kwam ze ontzettend veel mensen tegen met een ambacht. Ze wilde deze mensen zo graag een plek geven om hun beroep uit te kunnen oefenen. Juist omdat ze zag met hoeveel liefde zij over hun vak spraken. Haar verhaal raakte ons en dit productieproces past precies binnen onze filosofie. Uiteraard waren wij dan ook zeer benieuwd hoe haar plan uitgroeide tot waar ze nu is.

“Bij binnenkomst roken wij heerlijke taartjes en ontdekten wij dat er stijlvolle kleding hangt en mooie afgewerkte kussens liggen.” 

Sur-Atelier-Haarlem

start project een groot succes

Vol enthousiasme vertelde Lara dat haar avontuur startte in het oude V&D pand van Haarlem. Ze kocht tweedehands naaimachines en ging zonder enig plan aan de slag met een groepje enthousiaste ambachtslieden. De succesvolle ondernemer en ontwerpster begon met het ontwerpen van unieke stukken kleding en accessoires. Een jaar later had Sûr Atelier Haarlem al een eigen winkel en vandaag de dag vind je dit bijzondere concept aan de Gedempte Oude Gracht, inclusief een eigen café.

Sur naaister

persoonlijk contact met de maker

Zo’n café maakt de entree al zeer aantrekkelijk. Bij binnenkomst roken wij heerlijke verse taartjes en ontdekten wij dat er prachtige kleding hangt en er mooie afgewerkte kussens liggen. Helemaal achterin het pand wordt gewerkt in het open atelier. Het was erg leuk om de makers zelf te ontmoeten. Zo maakten wij kennis met Agmed; de maker van onze kussens. Agmed beheerst de taal nog niet heel goed, dus tekenden wij voor hem uit hoe hij de kussens en dekbedovertrekken mocht gaan maken.

“Het was erg leuk de makers zelf te ontmoeten.”

Eerlijke producten in onze shop

Aan alle producten in het atelier hangt een kaartje. Hierop staat de naam van de maker en uit welk land hij of zij komt. Lara runt samen met haar goede vriendin Fang Goei het atelier en benadrukte dat er absoluut geen sprake is van fabrieksmatige massaproductie. Zij vinden het veel belangrijker dat iedereen goed in zijn vel zit. Doordat ieder product van A tot Z door één maker wordt gemaakt is er geen sprake van fast fashion. Dit verhaal past helemaal in onze missie en juist daarom willen wij dit soort producten graag verkopen in onze shop.

opstap voor vluchtelingen

Sûr Atelier Haarlem is een opstap voor vluchtelingen naar de Nederlandse maatschappij. Zij kunnen daar hun ambacht uitoefenen, de taal leren en krijgen de mogelijkheid om aan een portfolio en netwerk te bouwen. Dit gegeven en de tegenactie van Lara en Fang naar massaproductie geeft ons een heel goed gevoel om hier onze kussens en dekbedovertrekken te laten maken.

Meer verhalen