Living Stories

Ikat stoffen uit Oezbekistan

Ongeveer een jaar geleden viel ons oog op een aantal unieke wolkachtige kussens, gemaakt volgens een eeuwenoude ikat verf- en weeftechniek. Het was direct liefde op het eerste gezicht. De warme kleuren en wolkachtige patronen van deze sierkussens brengen namelijk elke bank tot leven. Na lang speuren vonden we een klein familieatelier in Oezbekistan dat kwalitatief hoogwaardige ikat kussens ontwerpt en maakt. In deze story nemen we je mee naar de wereld van de ambachtelijke Ikat techniek. 

 

zijden Ikat kussens

“De warme kleuren en wolkachtige patronen brengen elke bank tot leven”

Ikat verf- en weeftechniek

Ikat is een eeuwenoude weef- en verftechniek waarmee textiel wordt voorzien van motieven. Het bijzondere aan deze techniek is dat het verven niet gebeurt wanneer de stof helemaal geweven is, maar voorafgaand aan het weefproces plaatsvindt. Nog voor het weefproces start, worden de garens met de hand geverfd, vaak met lokale natuurlijke verfstoffen.

Verven

Weven

Garens worden op lengte gesneden en samengebonden tot strengen. Precies afgemeten delen van deze strengen worden afgebonden, en vervolgens bedekt met een vloeistofafstotend materiaal dat de verf of beits niet doorlaat. De strengen gaan daarna in het verfbad, waarna ze goed gedroogd worden. Na het drogen wordt het vloeistofafstotende materiaal verwijderd, worden de strengen op nieuwe plaatsen afgebonden en start het proces opnieuw, ditmaal met een andere kleur. Als dit een aantal keer herhaald is, en de kleuren met grote nauwkeurigheid op de juiste plaatsen zijn aangebracht, tekent zich tijdens het weven het beoogde dessin af. Dat kunnen traditionele ikatmotieven zijn zoals bloemen, dieren en repeterende patronen, maar ook moderne dessins worden tegenwoordig in ikat verwerkt. 

“Ikat is een eeuwenoude weef- en verftechniek waarmee textiel wordt voorzien van motieven.”

Ikat is ambachtelijk werk

Het weven wordt gedaan op een traditioneel handweefgetouw, en al snel ontstaat een rijk ontwerp aan beide zijden van het weefsel, waardoor wolkachtige texturen en patronen gecreëerd worden. Niet voor niets betekent ikat ‘wolk’ in het Perzisch. Het hele proces van ikat is complex, vraagt aandacht en vaardigheid. Ikat is een heuse ambacht die best tijdrovend kan zijn: het maken van een ikat kan meerdere weken duren. Elk land heeft voor de ikat technieken een eigen naam, verfstoffen en dessins. 

ikat techniek

“Ikat betekent “Wolk” in het Perzisch.”

Ieder kussen is uniek

En juist daardoor is geen enkel patroon hetzelfde en tref je hoogstens ikat kussens die veel op elkaar lijken. Maar ze zijn nooit hetzelfde. Kleine imperfecties, kleurverschillen en afwijkingen in het patroon dragen bij aan de charme en authenticiteit van dit vakmanschap. Wanneer je dus een ikat kussen bij Living Stories koopt, haal je dus een uniek exemplaar in huis. 

Meer verhalen

moderne woonkamer

Met unieke producten je huis inrichten

Met unieke producten je huis inrichten Een moderne woonkamer is strak, neutraal, voorzien van meubels met een luxe uitstraling, en wordt door middel van unieke woonaccessoires gezellig en sfeervol. Facebook Instagram Pinterest Deze binnenkijker van Maartje van Zuijlen-de Wilt laat goed zien hoe je met unieke producten een stijlvol interieur

Lees verder »
Hoe stijl je een open vakkenkast?

Hoe stijl je een open vakkenkast?

hoe stijl je een open vakkenkast? Een open kast staat prachtig, maar hoe richt je hem stijlvol in? Met te veel spullen oogt de kast al snel rommelig en als je hem te leeg laat, lijkt het niet af. Gelukkig bestaan er genoeg trucjes om een mooie balans in een

Lees verder »