livingstoriesmaartje

Handgemaakte ambachtelijke kaarsen uit Haagse kaarsenmakerij

In onze shop willen wij graag unieke producten verkopen. Dit levert soms een ware zoektocht op. Voor onze collectie handgemaakte ambachtelijke kaarsen zijn wij terecht gekomen bij de Haagse kaarsenmakerij van Bert Boerman. Zijn atelier is één van de laatste van ons land waar ambachtelijke kaarsendompelaars werken. In 2005 werd de kaarsenmakerij overgenomen door Haeghe Groep; het Haagse werk- en leerbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Nauwkeurig proces

Dat het maken van kaarsen een echte ambacht is, hebben wij aan den lijve ondervonden. Tijdens het bezoek heeft Bert ons aan het werk gezet. Vol enthousiasme begonnen wij aan het dippen van de kaarsen (het kleuren), maar wat een geduld moet je dan hebben. Op die manier ontdek je gauw dat het maken van goede kaarsen een heel nauwkeurig proces is. Wij hebben het opgegeven en lieten het over aan de echte kaarsenmakers; de kwaliteit ligt nou eenmaal erg hoog. Een prachtige eyeopener natuurlijk, want dit soort producten willen wij maar al te graag onze klanten kunnen aanbieden. Met deze kaarsen haal je immers een unieke en hoge kwaliteit in huis.

Annet dompelt kaarsen
Kaarsen dompelen

“Dat het maken van kaarsen een echte ambacht is, hebben wij aan den lijve ondervonden”

Extra lang branden

Het viel ons op dat de kaarsen van Bert kaarsrecht zijn, lang branden en niet druipen bij tocht. Natuurlijk waren wij erg nieuwsgierig naar zijn geheim. Bert nam de tijd en vertelde ons uitgebreid over het productieproces. Zo leerden wij dat er uitsluitend stearine en paraffine in de meest gezuiverde vorm wordt gebruikt, en dat er geen olie, vet, geurstof of andere stoffen aan toegevoegd worden. Hierdoor ontstaat een rustige brandwijze die bijna geen roet veroorzaakt.

Alle kaarsen worden ambachtelijk en handmatig gegoten waardoor ze massief zijn en extra lang branden. Na het gieten worden er gaatjes in de stompkaarsen geprikt om de lucht eruit te laten ontsnappen. Daarna worden de mallen weer bijgevuld. Deze handelingen worden net zo lang herhaald totdat de perfecte kaars ontstaat. Tijdens ons gesprek voelden wij bij Bert de liefde, passie en het geduld voor het vak van ambachtelijke kaarsenmaker.

Gieten van kaarsen
Ambachtelijke kaarsen

Gieten – persen – dompelen: vele handelingen worden verricht totdat de kaars perfect is.

“Alle kaarsen worden ambachtelijk en handmatig gegoten waardoor ze massief zijn en extra lang branden”

Uniek product in de shop

Naast tafel-, kist- en stompkaarsen levert het bedrijf ook dompelkaarsen op maat. Met dertig kleuren in productie is het aanbod al enorm groot, toch heeft Bert speciaal voor Living Stories nog acht nieuwe kleuren ontwikkelt. Nog zo’n aantal staan gepland voor aankomende zomer. De kaarsen hebben een persoonlijk tintje doordat wij deze samen net zo lang gemengd hebben totdat de juiste kleuren ontstonden. De Haagse kaarsen bij Living Stories vind je dan ook nergens anders.

Meer verhalen