Een open kast staat prachtig, maar hoe richt je hem stijlvol in? Met te veel spullen oogt de kast al snel rommelig en als je hem te leeg laat, lijkt het niet af. Gelukkig bestaan er genoeg trucjes om een mooie balans in een open kast of vakkenkast te creëren.

Je wilt graag die mooie objecten en woonaccessoires laten zien. Een open kast is dan ideaal om je items tentoon te stellen, maar hoe stijl je een open vakkenkast? Vul je de kast alleen met boeken en hoeveel woonaccessoires zet je nou bij elkaar? Hoe kom je precies tot een goede compositie: stijlvol en niet rommelig? 

 

Tip 1: cluster & groepeer

Schep orde in de chaos door spullen te clusteren en groeperen. Zet niet alles naast precies naast elkaar, maar sorteer dezelfde soort items in kleine groepjes. Boeken bij boeken, waxines bij waxines, enzovoort. Beter een aantal woonaccessoires bij elkaar dan enkele stuks verspreid over de hele kast.

 

Tip 2: varieer in hoogte

Wissel verschillende hoogtes af. Ga voor een speels effect door een lijst van verschillende formaten achter je accessoires tegen de achterwand te zetten. Dit geeft diepte. Heb je een kleine kast, kies dan voor 1 lijst die hoger is dan de accessoires die je er voor zet. Zo zie je er ook nog wat van!

 

Tip 3: Stapelen

Stapelen is dé oplossing om verschil in hoogte te creëren. Geen ruimte voor die mooie vaas naast een boek of woonmagazines? Zet de vaas er dan gewoon bovenop! Wanneer je kiest voor woonmagazines kies dan voor 1 soort zodat het rustig blijft kwa kleur en formaat.

 

Tip 4: Gebruik verschillende vormen.

Zorg ervoor dat je objecten niet allemaal dezelfde vorm hebben en varieer zoals gezegd bij punt 2 ook in hoogte. Leg bijvoorbeeld een stapel boeken naast een plant en zet daar weer een aantal kleine lijsten naast die weer een kleiner of juist groter formaat hebben.

 

Tip 5: Varieer in materiaal

Gebruik een combinatie van bijvoorbeeld glas en keramiek aangevuld met wat koper of zilver voor een beetje glans. Dit maakt het geheel een stuk spannender.

 

Tip 6: Een plantje doet wonderen

Koop een leuk vetplantje die weinig onderhoud nodig heeft en zet hem in een bijpassende pot. Groen doet wonderen in een kast. Het staat namelijk erg gezellig en brengt het geheel tot leven. Een cactus is ook leuk om te gebruiken!

 

Neem ten slotte even afstand, kijk naar de open kast en check of je tevreden bent met de compositie. Is het niks, dan verschuif je het weer. Dat gaat juist zo makkelijk in een open kast! Hoe stijl jij een open vakkenkast?